25 nov. 2013

Mijn tips om talen te leren.

Talen leren, er zijn verschillende manieren hoe je ze het beste kunt leren. Zelf volg ik op school de talen Duits, Frans, Engels, Latijn en Grieks (eigenlijk volg ik ook Nederlands maar dat kun je niet echt een nieuwe taal noemen). Voor al die talen moet ik woordjes, zinnetjes en grammatica leren. Nu zit ik in de tweede van de middelbare school, in de eerste heb ik dus al wel veel proefwerken gehad. Ook dit jaar heb ik weer proefwerken over al die talen en nu leek het mij dus wel leuk als ik mijn ultieme leertips met jullie zou delen ^-^. 


 De opschrijfmethode.
De opschrijfmethode is een hele handige manier om woordjes te leren. Wel kost ie ontzettend veel tijd en je hebt een boekje nodig. Ik gebruik deze op twee verschillende manieren: voor woordjes en voor zinnetjes.

Voor woordjes
  • Ik begin altijd met het leren van de woordjes op WRTS. Dan herken je de woordjes en weet je van sommige woordjes al goed wat ze betekenen. Wel vind ik dat WRTS niet genoeg is. Natuurlijk is het handig en fijn om gewoon zo je woordjes op het internet te leren. Maar ik ben van mening dat het veel meer helpt als je de woordjes ook echt voor jezelf opschrijft. 
  • Nadat ik met WRTS heb geleerd pak ik mijn woordenlijst erbij (die staat in mijn boek). Ik leg een blaadje over de Nederlandse vertaling van de woorden en dan schrijf ik in mijn schriftje van elk (Franse/Duitse) woord de vertaling erbij. Zo leer ik ze dus, dit doe ik later ook nog andersom.
Voor zinnetjes

  • Ik heb bij mijn Duits methode het probleem dat de vertalingen van de Duitse zinnetjes niet in het boek staan. Daardoor moet ik dus eerst alle zinnetjes vertalen. Dat doe ik in mijn schriftje (dit zie je op de tweede en de derde foto van dit artikel). Moeilijke dingetjes highlight ik met een markeerstift.
  • Daarna schrijf ik op een bladzijde al de Nederlandse zinnetjes en op een andere pagina al de Duitse zinnetjes. Dit doe ik omdat ik dan zonder dat ik iets hoef te bedekken goed kan leren. 
  • Tijdens het leren schrijf ik vooral vaak de woordjes en zinnetjes op. Dit werkt voor mij ontzettend goed en uiteindelijk moet je op proefwerken bijna altijd schrijven.

Voor vakken als Latijn en Grieks, waar ik niet extreem veel woordjes moet leren, gebruik ik de kaartjesmethode. Dit is een redelijk bekende methode maar ik dacht dat het toch misschien wel leuk zou zijn als ik hem zou laten zien ^-^.
Je begint met op de ene kant van een papiertje al de Latijnse/Griekse/Duitse/Watdanook woordjes te schrijven. Ik maak mijn kaartjes altijd 4 bij 5 cm dus hou er rekening mee dat er op elk kaartje één woord komt te staan. Dit zorgt er voor dat je best weinig kaartjes uit een vel papier kunt halen. Knip dan al de kaartjes uit.
Dan schrijf je op de andere kant van het kaartje de Nederlandse vertaling. Het Latijnse woord 'tandem' betekent in het Nederlands 'eindelijk' dus op de achterkant van het kaartje met tandem erop schrijf ik eindelijk. Zo krijg je een soort kaartspel met woordjes.
Hoe gebruik ik mijn kaartjes?
Met mijn kaartjes speel ik een soort memoriespel. Dit doe ik door de grote stapel met al mijn kaartjes te pakken en dan van elk kaartje de vertaling te zeggen. De kaartjes met de woorden waarvan ik de vertaling fout had/vergeten was leg ik apart als een soort memoriespel. Als ik langs alle kaartjes ben geweest heb ik een kleine selectie overgehouden met de moeilijke woordjes. Daarvan moet ik de vertaling weer proberen te zeggen. Als ik dit goed doe dan komt het woordje terug op de grote stapel. Als ik dit fout doe leg ik het kaartje weer op een andere plek in mijn selectie moeilijke kaartjes.

Hoe berg ik ze op?
Wat ik persoonlijk het fijnst vind is een soort envelop. Ik heb in mijn Latijn en Grieks schrift een envelop geplakt waar ik alle kaartjes in bewaar. Zo heb ik ze vrijwel altijd bij me als ik Latijn/Grieks heb en dus kan ik gemakkelijk leren.

Hoe leer jij het liefst? xMarije

1 opmerking:

  1. Super bedankt!!!! Ik zit in de eerste en ik vind talen redelijk moeilijk (ik doe vwo) heb je misschien ook tips voor grammatica? In iedergeval bedankt voor deze tips!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Wij raden deze artikelen aan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...