12 nov. 2013

Lenzen: In's and Out's

Hiii! Ik draag lenzen, ik denk dat een paar lezers dat misschien wel weten. Ik zie zonder lenzen of bril niet goed, sterker nog... ik zie alsof alles is gefilmd met een niet scherpgestelde camera. Daarom dacht ik dat het misschien leuk zou zijn om een artikel over lenzen te schrijven ^^. Ik merk zelf dat steeds meer mensen lenzen krijgen maar dat weinig mensen er echt iets over weten. Dus ja, klik op lees meer om er meer over te weten :).


 Ik heb zachte maandlenzen, dit betekent dat de lenzen die ik draag iedere maand vervangen moeten worden. Ook zijn ze flubberig (zacht dus), harde lenzen zijn zoals de naam al zegt hard, zachte lenzen zijn meestal wat praktischer en gemakkelijker. Je hebt heel veel verschillende lenzen, je hebt daglenzen, nachtlenzen, maandlenzen, jaarlenzen, daglenzen en nog allerlei andere lenzen.

Ik kwam erachter dat ik slechte ogen had doordat ik op de basisschool het schoolbord niet meer kon lezen. Toen liet ik mijn ogen opmeten bij de opticien (door mij genoemd: brillendokter of lenzenman) en daar kwam uit dat ik -1,75 aan beide ogen had. Je moet er vanuit gaan dat als je 0 hebt, je perfect ziet. Het minnetje voor 1,75 betekent dat ik dichtbij gewoon goed zie, maar veraf niet. Nu, drie/vier jaar verder heb ik -2,50 aan beide ogen, mijn ogen zijn erg achteruit gegaan. In mijn familie zijn er heel veel mensen bijziend (dat je van veraf niet goed ziet) dus het is vooral erfelijk bepaald. Weliswaar helpt overmatig computeren met je ogen dichtbij het scherm hier ook bij (dit deed ik vroeger best veel, nu zit ik op een gezonde afstand van het scherm).
 Mijn lenzen doe ik iedere ochtend in. Dit doe ik door mijn lens uit het bakje te halen, hem een beetje nat te maken met vloeistof en hem daarna via mijn wijsvinger op mijn oog te leggen. Ik kan je vertellen, de eerste keer is dit echt heel erg eng. Het is heel erg wennen om opeens een klein vliesje op je oog te hebben, maar na twee minuutjes voel je er helemaal niets meer van. Hierboven een foto waar je mijn lens kunt zien zitten. Als je goed kijkt zie je ongeveer 5 mm van het randje van mijn Iris af een doorzichtig randje, dit is het randje van mijn lens. Hij zit precies over mijn Iris heen. Als je er op let kun je dus gemakkelijk zien of iemand lenzen draagt of niet.
Zoals ik al zei merk je in principe helemaal niets van lenzen. Natuurlijk moet je uitkijken dat je niet teveel in je ogen wrijft. Ook is het niet zo handig om onderwater te zwemmen met je ogen open. Als ik ga zwemmen heb ik mijn lenzen vrijwel altijd in, ik kijk gewoon uit met onderwater gaan. Ook moest ik toen ik in Duinrell was uitkijken bij de glijbanen, teveel water in mijn ogen en mijn lenzen vliegen eruit. Ik kan er trouwens gewoon mee douchen hoooorr :) alleen doet shampoo in mijn ogen nog extra veel pijn.
 Als je lenzen draagt is het wel handig om altijd een spiegeltje en wat lenzenvloeistof bij je te hebben. Het kan altijd gebeuren dat je lens spontaan pijn gaat doen of dat je net iets te wild in je ogen wrijft. Leraren op school hebben er trouwens bijna altijd begrip voor. Als jij me een knalrood oog en een lens in je hand bij je leraar aankomt laat hij/zij je vrijwel altijd gaan... zeer handig.
 Naast mijn lenzen heb ik een bril. Dit is een redelijk goedkope bril die ik draag als ik mijn lenzen niet in heb. ´s Ochtends, ´s nachts (niet tijdens het slapen) en ´s weekends meestal. Een bril erbij kopen was een erg goede keuze, je kunt redelijk goedkope brillen kopen voor ´erbij´. Ik draag deze bril ook vaak op vakantie.

Heb jij lenzen? Of ben je bij/verziend? xMarije

1 opmerking:

  1. Grappige Blog! ik ga binnenkort ook lenzen dragen ik ben wel echt benieuwd hoe dat gaat worden. Lijkt me toch wel een beetje eng nog hoor om ze voor het eerst in te zetten!

    BeantwoordenVerwijderen

Wij raden deze artikelen aan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...