29 jan. 2013

Tips om verhalen te schrijven

Hallo :)

Jullie weten misschien al dat Marije en ik allebei zielsveel houden van schrijven. En aangezien er lezers waren die graag een stukje van ons wouden lezen  gaan we dat nu doen :) Ik geef er ook wat tips bij voor als er lezers zijn die ook van schrijven houden.

Eerst wou ik jullie een heel mooi stuk van Marije's verhaal laten lezen:

Ik lag zwetend in mijn bed. Het waren de laatste paar weken voor de zomervakantie dus het was vreselijk warm in mijn zolderkamer. Ik had de dikke dekens al van me afgeslagen en vervangen door een simpel wit bedlaken. Ook had ik mijn shirtje uitgedaan waardoor ik nu slechts in een wit hemdje en shorts sliep. Ik keek op mijn wekker, de rode, lichtgevende cijfers vertelden mij dat het half drie ’s nachts was. Ik moest morgen om half negen op school zijn, daarvoor moest ik om kwart over zeven opstaan. Ik had een droom gehad waardoor ik wakker werd. Een droom met bloed, tranen en verdriet. Het gezicht van Yara, met bloed en een vreemde duistere waas over haar witte lichaam. Ik kon het beeld niet kwijt raken. Ik had maar twee vriendinnen waarvan Yara mijn beste vriendin was. Het was niet dat ik daar ongelukkig door was.  Yara en Kim waren geweldig. Ik sloot voorzichtig mijn ogen. 10...9...8... ik telde totdat ik ze weer open mocht doen. Ik zag altijd dingen in het donker, ik verbeelde het me, maar het maakte me toch bang. Ik bleef mijn ogen telkens 10 seconden sluiten, maar het hielp niet. Ik heb die hele nacht niet geslapen.

Eigenlijk zou ik meer van haar verhaal hier willen plaatsen maar anders wordt dit bericht veels te lang :P
En hier is een stukje dat ik voor jullie ga proberen te schrijven:

Ik kijk om mij heen. Is het waard dat ik de mensen uit mijn klas heb ontmoet? Nee, zeker niet, denk ik bij mezelf. Als ik gewoon voor die andere school had gekozen, was het veel beter geweest. Al mijn vriendinnen zijn daar nu een geweldige tijd aan het hebben. Ik pak mijn mobiel en zet harde muziek op. Ik voel de blikken van de tutjes in mijn rug prikken. Ze zijn vast weer over mij aan het roddelen. Ik kijk om, ja hoor, ze lachen hard en en een van hen kijkt om. Het meisje die had omgekeken komt naar me toe lopen en ploft naast me neer op de bank. Ik doe mijn oortjes uit om te horen wat ze zegt. 'Ben je weer naar krijsmuziek aan het luisteren?' zegt ze alsof ze 'Wil je een koekje?' zegt. Ze grist mijn mobiel uit mijn handen. 'Even kijken, wat staat er bij je notities? ''Soms voel ik me zo depri?'' Awwwh is Emmaatje emo? Mag ik je littekens zien?' Ze pakt mijn arm vast en begint mijn mouw op te trekken. 'Blijf van me af!' Roep ik. 'Ik ben niet emo!' Het meisje, ik weet niet eens hoe ze heet, laat me los en kijkt me spottend aan. 'Ja hoor, emo-Emma, jij zou nooit emo kunnen zijn.' Zegt ze sarcastisch. Dan loopt ze weg naar haar grote vriendinnengroep en verteld hard wat er was gebeurd. Ik pak mijn oortjes weer. 'Ik ga maar weer naar krijsmuziek luisteren.' mompel ik en ik ga verder onderuit zitten.

Dat waren twee stukjes van ons, hier zijn een paar tips:

1. Als je begint met schrijven, probeer dan niet meteen een heel boek te schrijven. Ik heb dat meerdere keren geprobeerd en elke keer lukte het mij niet om het af te maken. Begin eerst met kleine verhaaltjes en schrijf dan steeds langere verhalen.
2. Je moet niet denken: ''Ik wil mijn boek net zoals die schrijver schrijven.'' het is beter als je in je eigen stijl schrijft.
3. Als je nog niet weet wat je eigen schrijfstijl is of wat de genre is die bij je past: probeer zoveel mogelijk uit. Van fantasy tot historisch, dan kom je uiteindelijk wel erachter wat bij jou past.
4. Leer de hoofdpersonen van jouw verhaal heel goed kennen. Het kan misschien nogal raar klinken, maar anders weet je niet wat ze zouden doen in verschillende situaties. Als je dat niet weet snap jij de hoofdperson en niet goed en dan snapt de lezer ze waarschijnlijk ook niet.

Ik had meer tips willen schrijven, maar eigenlijk is dit bericht al te lang, dus dit is het dan voor nu.
Wat vond je van de verhalen en de tips? Laat het weten in de reacties!

xx Irene :)Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij raden deze artikelen aan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...